BTW-voordeel

Per 15 september 2009 is de lage BTW-regeling voor schilder- en stukadoorwerken verbeterd. U betaalt het lage BTW-tarief van 6% voor schilder- en stukadoorwerk indien de woning door particulieren wordt bewoond en de woning ouder is dan 2 jaar. Deze periode van 2 jaar wordt gerekend vanaf het moment dat de woning daadwerkelijk na de oplevering bewoond is. Garages, schuren, serres, aan- en uitbouw, tuinhekken enz. vallen ook onder het begrip ‘woning’. Voorwaarde is wel dat zij zich bevinden op hetzelfde perceel als de woning.

Met ingang van 1 januari 2000 is het BTW-tarief op schilderwerk voor de hele particuliere markt verlaagd van 19% naar 6%. Dit nieuwe, lagere tarief geldt alleen voor huur- en koopwoningen ouder dan 2 jaar. Woningen jonger dan 2 jaar en gebouwen met een andere bestemming dan die van woning vallen dus niet onder deze maatregel. Voor deze gebouwen moet over schilderwerk het hoge BTW-tarief worden berekend. Het voordeel voor huurders/bezitters van een huis ouder dan 2 jaar is dus aanzienlijk.

Voor de particuliere opdrachtgevers en voor de meeste woningbouwcorporaties (die geen BTW verrekenen) betekent dit dat de rekening voor de diensten en materiaal meer dan 10% lager uitvalt. Dat lijkt op het eerste gezicht misschien niet te kloppen, maar rekent u maar mee:

Uw rekening aan uren en materiaal bedraagt:
€ 10.000,-

Dan kwam hier vroeger 19% BTW bij:
€ 1.900,-

Totaal:
€ 11.900,-

In de nieuwe situatie bedraagt de BTW 6%:
€ 600,-

Totaal:
€ 10.600,-

Uw bespaart in de nieuwe situatie dus:
€ 1.300,-

En € 1.300,- minder betalen op een rekening van € 11.900,- betekent een besparing van 10.92%. Meer dan 10% dus!

Waarom?
De regeling is opgezet om arbeidsintensieve diensten voordeliger te maken. Zo wil de overheid zwartwerk tegengaan en arbeidsplaatsen creëren. De regeling is sinds begin 2009 een definitief besluit geworden.